Om Boreas Korteater

Boreas er nordenvindens gud i den græske mytologi. Bomstærk, skægget og ilter. Han ejer tolv hopper, som kan løbe hen over en moden kornmark, uden at knække et eneste aks. Denne blanding af blidhed og kraft, samt det nordiske univers, har givet os vores navn

Under dette navn har vi siden 2005 udviklet vores egen teaterform, som vi kalder korteater. Det er forestillinger, vi laver helt fra bunden, hvor korsang, fysisk teater og litterære tekster er sammen om at fortælle en historie. Musikalsk favner vi bredt, men har udgangspunkt i et nordisk univers, hvor både jazz, lidt pop, folkemusik og nordisk/klassisk korlyrik indgår.

Grundlæggelse

Boreas Korteater blev grundlagt af dirigent Catarina Bosæus i 2005.

I 2006 kom instruktør Ursula Wyller med, og sammen har de i nært samarbejde udgjort den kunstneriske ledelse, og udviklet korteaterkonceptet. Ved overgangen til 2019, da den syvende produktionen var afsluttet, valgte Catarina Bosæus at slutte i Boreas, og Jørgen Andersen overtog som musikalsk leder.

Fotos på siden: Franseska Anette Mortensen

Publikumskommentarer

JORDEN  – ”Dengang kunne Vand brænde” 2023        Jeg så premieren og kan varmt anbefale den. Det er dybt original kor- tekst- og kropsteater, som kaster sit net ud i både urtiden og universet. Det ligner ikke noget andet. Det skal I unde jer”  

Catarina Bosæus, kordirigent

OMAUNU 2021-22 ”Nu har jeg hørt, set og sanset forestillingen. Ja sanset, er det helt rigtige ord for mig, et sansebad, et sansebombardement, og hvor var det en skøn oplevelse! Gribende, intenst, gav ind imellem gåsehud, sjovt, overraskende og varieret – sang, musik og drama på et imponerende niveau. Hvad handlede det om? Ja, det kan man jo selv gøre sig tanker om. For mig handlede det om menneskets ofte hårde vilkår, og om menneskets ufattelige evne til, alene og sammen med andre, at overkomme disse vilkår og få mening i livet. Tusind tak for en oplevelse, som greb mig om hjertet!”  

Ulla Hansen, korsanger

TRILO  2016 -18 ”Alt bliver vendt på hovedet og alle følelser bliver berørt i stykket TRILO. (…) Stærkt blended med gribende sangsoloer og korsang med en nordisk klang – tilsat basun, kohorn og ukulele. Vi er vidner til en forførelse af voksne mennesker, som formår at lege med ord, toner og krop og ser mulighederne selv i et nodestativ, som anvendes til alt andet end noder. Det begynder med en kontrolleret, alvorstung elegance og slutter med budskabet om at smide det, der strammer og slå håret ud. Der er en rød tråd, som snører det hele sammen og strammer hos os, der så på. Tak for vækkelsen.”                                                                         

Gitte Smedemark, journalist og korsanger

Good Company 2014 – 16 “Forestillingen var underholdende, vedkommende og meget rørende på én gang med høj intensitet i det fine samspil aktørerne imellem og den tekstlige, musikalske og sceniske variation. Den traditionelle koncertform har her fået et seriøst og værdigt modstykke med en ”teatralsk” korsang, som bliver udtryksfuld og levende, når sang og koreografi smelter sammen og går op i en højere enhed. Bag ”Good Company” ligger et stort og seriøst arbejde, som i den grad har givet et fantastisk resultat.”                   

Helle Høyer Vedel, korleder, Århus Pigekor

Songs of the cold seas 2012 -14 “Tak til Catarina Bosæus og Boreas Korteater for den meget fine forestilling. Smukke arrangementer, sanselige og poetiske fortællinger fra ishavets lange vinternat (…) En inspirerende rejse i stemninger og brudstykker fra det skønne og sære korteater. En oplevelse, der vender tilbage og falder på plads over tid, fordi der er eftertanke og umage og megen menneskelighed i det.”      

Helle Hansen, jazzkomponist og –sanger  

Time is always now 2011 -12 “Boreas har med deres Korteater-koncept skabt deres egen form for korkoncert, som er både poetisk og energisk, alsidig og eftertænksom. Forestillingen er levende og anderledes, og selvfølgelig supermusikalsk. Jeg anbefaler dem varmt.”                                                                        

Bo Gunge, komponist og musiker